MALZEMELER
• 450 g. Kadayıf
• 1,5 su bardağı şeker (7-8,5 su bardağı)
• 2 lt. süt veya süt (8-8,5 su bardağı)
• 300 gr. tereyağı veya margarin yağ
• İçerisine göre fındık, ceviz, fıstık, süt kaymağı
• Rendelenmiş kaşar veya dil peyniri
• 4-5 damla limon suyu (sütle yapılmış tatlıda istenirse limon kullanılmaz)
TATLI ŞURUBUNUN TARİFİ
Tencereye su veya sütümüzü ve şekerimizi koyup karıştırıyoruz. Kaynamaya başlamadan önce karıştırılır. Kaynamaya başladıktan sonra ısı ile yapılmış ise şurup limon suyu ile tatlandırılır ve 10 dakika kaynatılarak ocaktan alınır. Süt ile yapıldığında ise limon kullanılmaz. 10 dakika kaynatıp ocaktan alınır. Soğumaya bırakılır.
KADAYIFIN TARİFİ
Fındık yarısı, kuru veya yağlanmış tepsiye konup üzerine kıyılmış kadayıf ince bir tabaka şeklinde serpiştirilir, arta kalan kadayıf da tepsiye ilave edilip eşit olarak yayılarak yerleştirilmiş margarin veya tereyağı koyulur. Orta ısıda fırında kızarana kadar kadayıfın üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir. Kızaran alt üst edilir. Kadayıfın alt kısmı üste getirilir. Altı da kızardıktan sonra bir kapak yardımı ile altı tekrar üste çevrilerek tekrar fırına verilir. Kadayıfın kızarmışlığından sonra fırından alınarak tatlı şurubu dökülerek çıkarılır. Kadayıf soğuk şerbet sıcak veya kadayıf sıcak şerbet soğuk olarak dökülerek 5 dakika bekletilir. Daha sonra tatlı ile kalan şerbet üzerine dökülür ve kadayıf yedirilir. Bir kevgir yardımıyla süzülerek tabaklara konur. Arasına veya üzerine fındık, ceviz, fıstık, süt kaymağı, kaşar veya dil peyniri konur. Üzeri tekrar süzülerek fındık ile süslenip servis yapılır.
⸻