Fırın Mısır Unu (500 Gr)
Fırın mısır unu, yöremiz dışında yeni yeni keşfedilen tatlardan biridir. Market raflarına gittiğinizde mısır unu alabilirsniz. Ancak iki çeşit un vardır. Güneşte kurutulan mısırın öğütülmesi ile yapılan un (marketlerde bu satılır), diğeri taş fırınlarda kurutulan mısırın öğütülmesi ile yapılan undur.
Yazın tarladan hasat edilen süt mısırlar Karadeniz Bölgesinin geleneksel taş fırınlarında kurutulur. Fırınlar odun ateşi ile ısıtırlır. Taşların rengi uygun sıcaklığa geldiğinde beyaz renk olur. Bölgemizdeki her kadın herhangi bir derece kullanmadan edindiği tecrübe ile fırının ısısını anlayabilir. Taş fırına atılan mısırlar bir gece boyunca fırında kalır. Sabah kurumuş halde fırıdan çıkar. Miss gibi kokusu etrafa yayılır.
Elde taneleri ayıklanan mısırlar değirmene götürmek için hazırlanır. Elektrikle çalışan değil, yöremizde zamana meydan okuyarak ayakta kalmış su gücüyle çalışan değirmene gidilir. Suyun kuvveti ile hızla dönen asırlık değirmen taşlarının arasına düşen mısır taneleri un haline gelir. Atölyemize getirdiğimiz fırın mısır unu ekibimiz tarafından özenle elenerek sizler için paketlenir.
Mısırlar haftalık olarak öğütülmekte size en taze haliyle mısır unları gönderilmektedir.
Fırın Mısır Unu ile neler yapabilirsiniz;
*Kuymak yapımında kullanabilirsiniz.
*Çorbalarınıza kıvam aldırmak için kullanabilirsiniz.
*Balıkta kullanabilirsiniz.
*Bizlerin en çok kullandığı "kaygana" denilen yöresel otlarla ve sebzelerle yapılan kızartmalardır.
NOT: Fırın mısır unu kullandığınız her yemeğe kendine has miss kokusu ile lezzet katacaktır.
BUZDOLABINDA SAKLAYINIZ