Gün Mısır Unu (500 Gr)
Karadeniz mutfağının olmazsa olmazlarından biri mısır unudur. Balıklar kızarırken mısır unu kullanılır. Kara lahana çorbasına mısır unu eklenir. Mısır ekmeği ise mutfağın baş köşesindedir.
Atalık tohumlarla ektiğimiz mısır tarlaları yaz sonunda hasat edilir. Koçanından ayrılan mısırlar kuruması için serenderlere asılır. Güneşte kuruyan mısırların taneleri elde ayıklanıp değirmene götürmek için hazırlanır. Elektrikle çalışan değil, yöremizde zamana meydan okuyarak ayakta kalmış su gücüyle çalışan değirmene gidilir. Suyun kuvveti ile hızla dönen asırlık değirmen taşlarının arasına düşen mısır taneleri un haline gelir.
Atölyemize getirdiğimiz gün mısır unu ekibimiz tarafından özenle elenerek sizler için paketlenir. Mısırlar haftalık olarak öğütülmekte size en taze haliyle mısır unları gönderilmektedir.
Gün Mısır Unu ile neler yapabilirisiniz;
*Balıklarınızı kızartırken gün mısır unu kullanabilirsiniz.
* Mısır ekmeği yapabilirsiniz.
*Poğaça, kek, kurabiye hamurlarınıza ekleyebilirsiniz.
*Çorbalarınıza kıvam aldırmak için kullanabilirsiniz.
*Kuymak yapımında kullanablirsiniz.
Annemin Mısır Ekmeği Tarifi:
Malzemeler
* 3 su bardağı gün mısır unu
* 1 su bardağı beyaz un
* 1 su bardağı ılık su
* 1 tatlı kaşığı kuru maya
* 1 tatlı kaşığı şeker
* 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı
1 su bardağı ılık suyun içine, 1 tatlı kaşığı kuru maya ve 1 tatlı kaşığı şekeri koyup eritiyouz. Bir kabın içinde tüm malzeme karıştırılarak yoğurulur. (Annem karıştırma kabı olarak hep bakır pervane kullanır) Daha sonra yaklaşık 2 bardağı su konulur.Hamur kıvam alınca yağlı kağıt serili bir tepsiye konulur. Sıcak ortamda yaklaşık iki saat kadar mayalanır. Mayalanan hamuru annem kuzinede odun ateşinde yaklaşık 35 dakikada pişiriyor. Siz de evinizdeki fırında kontrollü olarak pişirebilirsiniz. Afiyet olsun.
BUZDOLABINDA SAKLAYINIZ